24.000,00 euros són els que l’Ajuntament ha reservat per a que siga la població de Benlloch la que decidesca en què s’han de gastar a través d’un procés de participació ciutadana que comença dissabte dia 15 de manera oficial.
Els treballs, però, per a preparar el procès ja fa temps que duren ja que les diverses entitats associatives de la localitat s’han estat elaborant les propostes i fent reunions per tal d’arribar als consensos necessaris per tal de presentar propostes conjuntes i sintètiques. Ara les assosicacions estan treballant en l’ensobrament de les enquestes que seran repartides a domicili a cada un dels 1042 veïns i veines empadronats a Benlloch amb 16 anys complits o més. En aquest cens estan inclosses també les persones extrangeres que en les eleccions locals no tenen dret a vot.
El procés s’ha fet coincidir amb la celebració els dies 15 i 16 de març de la VII edició de la Mostra Belloquina de Productes de la Terra amb dues finalitats ben clares. La primera és de caràcter tècnic-polític ja que si bé les propostes estan preparades des de fa uns mesos el Grup de Treball que dirigeix el procés de pressupostos participatius va decidir postposar el procés d’elecció de les propostes per a després d’eleccions de forma que no interferira en la campanya electoral i no fora possible la seua politització. La segona de les raons va ser la consideració que la Mostra oferia una excel·lent plataforma de difusió del procés de forma que aquest es visualitzara tant als visitants foranis, als residents temporals (que acudeixena normalment a lo Mostra) i també al veinatge belloquí. Això no obstant el termini per a decidir la proposta s’allargarà fins el 31 de març.
COM ES TRIA
El procés és ben sezill i pràcticament idènctic al de l’elecció de pressupostos de 2006. Cada veí rep a casa seua i al seu nom una carta explicativa del sistema i un formulari numerat en el que ha de ser seleccionada una de les 8 propostes que venen sintèticament explicades. Posteriorment aquest formulari s’introdueix en una de les 20 urnes que estan situades a tots els comerços i bars de la localitat.
En aquest sentit una de les novetats introduïdes al sistema de votació i de propostes ha corregit un dels problemes amb què el ciutadà i el grup de treball es va trobar en els pressupostos 2006, culpable de l’endarreriment de l’execució de la proposta. Actualment és impossible presentar propostes import de les quals siga superior a la dotació pressupostària que fa l’Ajuntament. A més a més per a informar el ciutadà del cost de les actuacions aquest queda reflexat en el formulari de votació.
ELS XIQUETS DE L’ESCOLA TAMBÉ IMPLICATS
Les úniques persones del poble que no poden triar el projecte de pressupostos participatius també estan implicats en el procés. Són ells els que estan decorant les urnes en les que es dipositaran els vots. L’escola i el Grup de Treball pensen que així els xiquets s’incoporen al procés i a més a més serveixen de cadena de transmisió entre el procés i els seus familiars, als que posen al corrent de que el procés de pressupostos participatius està en marxa.