Per què no es realitzen proves diagnòstiques per a donar l’alta a un pacient COVID-19?
➡️L’alta d’un pacient es basa exclusivament en els símptomes de la malaltia dels últims 3 dies dels 10 d’aïllament obligatori. Les proves diagnòstiques continuarien sent positives perquè el virus necessita determinat temps per a eliminar-se del cos, però l’absència de símptomes argumenta que està inactiu i que per tant, no és contagiós.
Què detecten les proves diagnòstiques? (PCR o Test d’Antígens)
Aquestes proves detecten, exclusivament, la presència del virus en el pacient tant si està actiu com a inactiu. El virus només deixarà d’aparèixer en les proves quan s’elimine de l’organisme -en un període de temps d’entre 10 i 20 dies-.
⏱️Cronològicament, tal com es veu en la imatge, es podria entendre la vida del virus (d’un cas comú) de la següent forma:
➡️ DIES ANTERIORS A 0 són en els quals el virus entra en l’organisme i es replica. Es necessita una certa reproducció d’aquest perquè siga capaç de desenvolupar-se com a malaltia i siga detectable en les proves diagnòstiques. Per això, tots seríem un “possible cas”.
➡️ DIA 0. El pacient té símptomes (febre, tos…) i crida al centre de salut. 🩺Depèn de l’estat de salut del pacient, els sanitaris li citen per a un tipus de prova diagnòstica (PCR o Antígens). ℹ️Per a un cas simptomàtic, es rastregen els seus contactes estrets amb els quals va estar del dia -2 al 0, pel fet que abans de tenir símptomes, ja ha pogut tenir capacitat de ser contagiós sense saber-ho.
🔴 Una vegada realitzades les proves diagnòstiques, els casos positius hauran d’aïllar-se 10 dies. Si el resultat és negatiu, però ha estat amb un contacte estret, haurà de mantenir l’aïllament 10 dies, que comencen a comptar-se des de l’últim dia en què vas tenir el contacte amb la persona que pateix COVID-19.
➡️Del DIA 10 endavant, el cos continua lluitant contra el virus. Les proves només serveixen per a confirmar un cas, però no expressa quant durarà la malaltia.
️*️⃣Per tant, és l’absència de simptomatologia del pacient la que pot fer saber si el cas ja no és contagiós.
➕Durant aquesta cronologia, un pacient de COVID-19 passa per ser:
🤧Contagiat – Persona infectada per virus SarsCov2, en l’organisme del qual es troba el virus (actiu en fases inicials i inactiu després d’un determinat període de temps) fins a ser eliminant per complet.
️Contagiós – Persona capaç de transmetre la malaltia, en aquest cas per gotes de saliva de petita grandària projectades al parlar (aerosols) sense mètode de barrera (mascareta).
Malalt – Pateix els efectes de la malaltia a nivell variable (lleu-moderat-greu-molt greu).
❗No oblides que l’única manera de frenar el contagi és l’ús de mascareta, mantenir la distància de seguretat, tenir una bona higiene de mans i evitar els espais tancats. Tots i totes podríem ser “possibles casos”.
✅Font: Ministeri de Sanitat
*************
Tags: Conselleria Sanitat, contagios, covi19, covid, covid-19, gva, infectada, ministeri sanitat, PCR, Sanitat, SarsCov2