Amb 11.000 persones assistents el festival Feslloc es consolida com l’aparador nacional de la música en valencià. I no sols de la música, també dels moviments socials més necessaris, com és el cas de l’antifeixisme, el de l’acollida de migrants, el feminisme o la defensa de la cultura i llegua dels pobles.

Més enllà de la responsabilitat que comporta assumir en el poble un festival com aquest, l’Ajuntament de Benlloc valora l’edició d’enguany de forma especialment positiva ateses les especials circumstàncies en què s’ha celebrat. Per una banda l’obligat canvi d’emplaçament forçat per les obres en el camp de futbol s’ha fet de manera diligent i no s’ha generat cap mena de problema. S’ha hagut d’habilitar nous espais per a les parades de menjar, al pinar, on també s’ha creat la zona chill-out i s’ha emplaçat el Fòrum Social, la qual cosa ha creat un gran espai de lleure i reflexió innovador que ha sigut valorat molt positivament per part de públic i veïnatge.

L’altre dels problemes amb què el festival s’ha enfrontat és l’estancament pel que fa a les xifres de públic assitent. En aquest sentit s’ha aconseguit recuperar la dinàmica creixent pel que fa a l’assistència, amb una constatable maduració del públic -que ha servit per descol·lapsar la zona d’acampada ja que aquest públic més madur busca allotjament més confortable-, i ha trasmés la sensació que el festival té una excel·lent vitalitat.

Per que fa a la repercussió en la localitat, aquesta es manté d’acord a la tònica general dels darrers anys. Molèsties mínimes al veïnatge -no consta cap reclamació ni queixa a l’Ajuntament-; una notable presència de marca de localitat als mitjans de masses i també als especialitats; i un impacte econòmic directe xifrat en més de 350.000 euros en la localitat.

El Festival té un cost total de prop de 180.000,00 euros que en la seua major part es recuperen gràcies a la venda d’entrades i a les consumicions de beguda. Una part, que ronda el 17% del total -i que varia cada any-, prové d’ajudes públiques al foment de l’ús del valencià o a les activitats culturals. L’Ajuntament destina més o menys fons un funció dels resultats amb la finalitat de ser garant de la continuïtat del festival. En aquest sentit l’Ajuntament preveu que la seua aportació siga tan sols de 1.000,00 euros en 2019.

 

Tags: ,