Benlloc va aproximant-se a fer realitat el Centre de Visitants de la Comarca del Vi amb la licitació de la primera part de l’obra. L’Ajuntament ha destinat més de 50.000,00 euros a la primera fase de la reforma integral de l’antiga Casa Consistorial, al centre del poble. L’edifici, conegut popularment com “la Sala”, albergarà la seu de la IGP Vins de la Terra de Castelló i un Centre de Visitants que s’esdevindrà nexe dels cellers de la Comarca i centre del sistema enoturístic de les comarques del nord valencià.

D’acord amb el projecte “La recuperació de la producció vitivinícola està íntimament lligada al turisme enològic, que s’estableix com a element recurrent i necessari en tota inversió en cellers i que condiciona el seu desenvolupament positivament. Malgrat això a la comarca encara no existeix un centre que aglutine referències i informació de les diferents propostes que de forma autònoma els propietaris de cellers generen. Es perceb la falta d’un centre que puga ser la porta d’entrada a les diverses propostes, que entralitze unformació sobre les rutes, experiències, i fins i tot sobre els diferents vins que es poden gaudir a la comarca.”

Cal recordar que aquesta és la primera fasse d’un projecte de molta envergadura. L’actual licitació està disponible ací. El projecte general es basa en els següents aspectes:

Objectius

La proposta pretèn els següents objectius generals:

 1. Potenciar l’activitats turística a la comarca.
 2. Potenciar el turisme enològic a la comarca.
 3. Situar Benlloc en el centre del turisme enològic de la comarca i com a referent comarcal.

De manera concreta els objectius són.

 1. Concentrar en un centre atès per personal qualificat tota la informació sobre l’oferta turística referent al vi de la comarca.
 2. Obtenir un espai en el que puguen partir les diverses rutes turístiques enològiques, per a les quals disposarà de material audiovisual i infogràfic introductori.
 3. Disposar d’un local capacitat amb sala de cates per introduir en el món del vi als usuaris.

Actuació

L’actuació consisteix en la reforma i condicionament d’un edifici històric propietat de l’Ajuntament de Benlloc com a centre d’informació i interpretació enoturística de la comarca del Vi.

L’edifici en qüestió està situat al centre de la localitat, tractant-se de l’antiga casa consistorial. Es tracta d’un edifici de dues plantes diàfanes amb una superfície útil de 67 metres quadrats per planta. Actualment l’edifici no té ús.

El seu estat és correcte ja que ha rebut actuacions en els darrers anys per import de més de 30.000 euros destinats al seu manteniment, però requereix de reformes i dotació en mobiliari que el facen operatiu i estèticament adient per a la seua nova funció.

Una vegada l’edifici estiga condicionat, l’Ajuntament el dotarà de personal, amb la col·laboració amb la Indicació Geogràfica Protegida Vins de la Terra de Castelló i l’AVT.

L’Ajuntament ha començat a generar materials audiovisuals i d’altre tipus per a l’edifici.

Distribució dels espais (en projecte de centre acabat)

Planta baixa

 1. Zona de recepció condicionada amb aparador i equipament informàtic adient que inclou TPV i caixa.
 2. Zona de tenda amb pretatgeries per a vins i productes de la comarca.
 3. Lavabos accessibles.
 4. Oficina equipada.
 5. Zona d’interpretació amb elements expositius (terra, ceps, aromes…)

Primera planta

 1. Sala de reunions equipada per encontres amb unes 20 persones.
 2. Zona d’interpretació amb elements expositius (terra, ceps, aromes…)
 3. Zona botànica.
 4. Zona de projecció amb cadires (24), pantalla, projector (o pantalla leds), reproductor i equip de so envolvent. Amplaible fins a 55 places.

 

 

 

Tags: , ,