Benlloc, aprovarà aquest divendres una moció a favor del desenvolupament rural i que garantisca, amb un “pla d’urgència”, els serveis públics a les comarques del nord de Castelló. Es tracta d’una iniciativa del Fòrum de la Nova Ruralitat, una organització ciutadana vinculada a la Universitat Jaume I (UJI) que aplega a més de 150 professionals que viuen al món rural i que és oberta a qualsevol persona interessada.

La moció, que ja ha sigut signada pels consistoris de Vistabella del Maestrat i Xodos, s’aprovarà en un ple emmarcat per la celebració a la població de les IV Jornades d’Afirmació de la Nova Ruralitat organitzades per la gent del Fòrum, i a les que assistiran diversos alcaldes de la zona.

El Fòrum de la Nova Ruralitat està en contacte amb 113 consistoris de poblacions de menys de 3.000 habitants, que representen el 80 per cent dels municipis de les comarques de Castelló, per aconseguir una aprovació massiva del text. El vicepresident segon i conseller d’habitatge Rubén Martínez Dalmau, el secretari autonòmic d’habitatge César Jiménez, el director general de desenvolupament rural David Torres i el diputat provincial Pau Ferrando també han volgut assistir a les jornades.

La moció, que és fruit de les conclusions a les quals va arribar el Fòrum l’any passat estudiant les causes de la despoblació, defensa que “allò que anomenem despoblament és l’actual èxode juvenil”, que és “un fenomen social determinat per la mala gestió que es fa del territori” i que, per tant, “és reversible”, i reclama un “pla d’urgència” a les Corts i a les diputacions per implantar: transport públic eficient a demanda com es fa en altres regions de l’estat, un programa de telecomunicacions ràpides, serveis bancaris bàsics, i borses de treball i d’habitatge, perquè la joventut, especialment aquella altament qualificada -que és la que més marxa segons les seues conclusions- es puga quedar als pobles.

A les IV Jornades d’Afirmació de la Nova Ruralitat, que se celebraran el 31 de gener i l’1 de febrer, s’ha sumat, a més, una nova taula de debat impulsada pel Col·legi d’Arquitectes de Castelló que girarà entorn de la falta d’habitatge al món rural on predomina la segona residència o l’habitatge en molt males condicions. S’analitzarà la problemàtica a través de l’experiència de “Almedíjar Vive”, una iniciativa veïnal que busca alternatives econòmiques, socials i culturals per mantenir viu el poble. Les altres ponències es tacaran amb convidats dels exemples de bones pràctiques de: el “Proyecto pueblos vivos” de la comarca aragonesa de Somontano, l’Associació de Micropobles de Catalunya, el de les Highlands d’Escòcia, i diverses experiències de transport a demanda. Seran els mateixos grups, que porten mesos treballant, els que guiaran el debat, que serà també obert al públic, per a extreure’n un document de conclusions i seguir treballant, ara més a la pràctica que mai.

El Fòrum destaca per ser una organització sortida de la gent que viu al món rural i que amb la col·laboració de l’UJI està implantant en els seus debats una metodologia científica pròpia de la investigació acadèmica, participativa i dialèctica, que segons el comité científic que els avala -format per 17 professors de sociologia rural de diverses universitats estatals- està aconseguint un dels diagnòstics de més qualitat de l’estat sobre despoblació, i podria crear precedent i ser exemple per a altres regions. A l’acabada d’estrenar pàgina web del Fòrum qualsevol persona pot inscriure’s a les jornades i consultar el treball realitzat fins a l’actualitat.

Més info: novaruralitat.org

 

Tags: , , ,