L’Ajuntament de Benlloc i la Universitat Jaume I (des del Programa d’Extensió Universitària i el Departament de Sociologia), organitzen per als dies 14 i 15 de desembre la tercera edició de les Jornades de la Nova Ruralitat, consolidades ja com un fòrum de pensament a partir de la diagnosi i l’acció entorn de la ruralitat.

Amb un nou format i enfocament més participatiu i visible, les jornades de la Nova Ruralitat reuniran experts acadèmics i representació de la pròpia ruralitat per identificar les polítiques públiques que continuen produint despoblament. La major part de les quals, són ignorades pels mateixos polítics.

L’objectiu de les jornades és desvelar quins són els ressorts que produeixen aquestes polítiques en el despoblament i sobre els que es pot actuar. Un fòrum de reflexió per a analitzar i intercanviar idees entorn d’allò rural que s’iniciarà a Benlloc els dies 14 i 15 de desembre.

Aquest nou format donarà a les jornades una durada de 4 mesos, temps en el que diferents grups de treballs formats per professionals, associacions, joves del territori i representació de tota la societat civil generaran documents de gran rellevància amb una clara intenció d’influenciar els partits que executen les polítiques públiques.

Per això comptaran amb la monitorització dels experts i expertes, en l’àmbit estatal, més importants en la matèria: Luis Camarero, Artur Aparici, Eladio Arnalte, Margarita Brugarolas, Jaime Escribano, Javier Esparcia, José Maria García Álvarez-Coque, Xavier Ginés, Manuel González Fernández, Antonio Martínez Puche, Jesús Oliva, Dionisio Ortiz, Vicent A. Querol, Rosario Sampedro i Amat Sánchez; a més de persones representants  del territori des de diferents perspectives, que treballaran conjuntament en 6 grups de treball: Educació i formació; Salut, serveis sanitaris, de prevenció i urgències; Infraestructures, turisme i administració pública; Agricultura i ramaderia, indústria agroalimentària i empresa en general; Cultura, creació i vida artística en la ruralitat i Serveis socials, joventut, pobresa, exclusió, discapacitat i vellesa.

En l’obertura de les jornades, els dies 14 i 15 de desembre a Benlloc, s’iniciarà un treball d’anàlisi per grups amb diverses tècniques. I l’acompanyament d’una persona relatora que aportarà una perspectiva externa al grup i s’encarregarà de la redacció dels documents durant els quatre mesos de treball. La tercera edició de les Jornades de la Nova Ruralitat finalitzarà el mes d’abril amb un encontre on es presentaran els documents elaborats, coneixements adquirits i reflexions de cada grup per arribar a unes conclusions en comú.

 

NOVA RURALITAT

L’UJI i l’Ajuntament de Benlloc es posicionen com a avantguarda de les noves mirades entorn dels problemes però també virtuts de la ruralitat.

El concepte Nova Ruralitat està revolucionant la perspectiva predominant sobre la ruralitat basada en els prejudicis. I entén el territori rural com un espai on hi ha oportunitats, un escenari apte per a la vida moderna i que és fins i tot més adient en alguns casos, que acull noves formes de fer les coses de sempre i també formes innovadores de fer coses noves.

Nova Ruralitat és una forma d’entendre una ruralitat actual, en clau de present, viva i activa, innovadora i amb futur. Una ruralitat marcada per un entorn específic, sovint desfavorable, però amb persones d’allò més actuals i transformadores.

Les inscripcions de l’edició 2018 de les jornades ja estan disponibles al web www.novaruralitat.org

 

Tags: , , ,