Aquest matí ha tingut lloc l’acte de presentació del Centre Rural d’Emprenedoria Social, ERESS a l’edifici de l’escorxador de Benlloc.
L’acte va comptar amb les paraules de la directora del centre, Maria Puig i les del coordinador general del projecte Raúl Contreras, que van agrair la presència a tots els presents i van presentar el projecte, també van parlar el regidor de promoció econòmica Vicent Casanova, Rosa Ricucci, una representant de la fundació Ashoka (organització internacional que promou l’emprenedoria social mitjançant l’afiliació d’empresaris socials individuals a l’organització), el director de desenvolupament rural David Torres i per concloure el Secretari Autonòmic d’Ocupació i Director General de LABORA, Enric Nomdedéu que van mostrar el seu suport al projecte.
Per altra banda, l’acte també va comptar amb representació de l’UJI, amb la directora de la fundació Globalis, el director de l’Aeroport, el director de l’Institut Interuniversitari de desenvolupament local de l’UJI i representants del CEEI, de Ruralnostra i del CEDES i els alcaldes dels pobles participants en el Pacte Territorial pel Desenvolupament Local i Ocupació Plana Alta Nord.
El centre ERESS
El Centre Rural d’Emprenedoria Social (ERESS), situat a Benlloc, província de Castelló i finançat per Labora des del Pacte Territorial pel Desenvolupament Local i Ocupació Plana Alta Nord, es tracta d’un centre destinat a la creació d’empreses socials en el medi rural a través de persones emprenedores que acudiran per obtenir la mentoria i formació necessàries per a aconseguir-ho.
Aquests emprenedors trobaran en ERESS tres mesos d’immersió on amb la metodologia de l'”aprendre fent” obtindran, més que un títol, el coneixement necessari per a dissenyar empreses socials en els seus territoris.
Durant aqueix període hi haurà un temps d’estada a Benlloc, temps de viatge per l’estat per a conéixer en diferents entorns i conjuntures empreses socials que ja estan aportant solucions a necessitats dels seus territoris, temps de relació entre el vist i el viscut i el seu projecte, temps d’adequació de la seua idea al territori on s’ha d’implementar i finalment tanca mitjançant el contrast del projecte amb la comunitat emprenedora d’ERESS.
Les empreses que sorgiran del projecte, necessàriament hauran de ser empreses amb un objectiu social i/o mediambiental construïdes sobre una estructura financera sòlida i seran empreses dissenyades per al desenvolupament del medi rural, no com a oposició al medi urbà sinó com una via per a crear riquesa en el primer alhora que es dóna suport a la cobertura de necessitats en el segon.
Les empreses socials es crearan en el marc del coneixement lliure a fi d’exercir com a multiplicador d’impacte i es dissenyaran amb la voluntat de rèplica en altres bioterritorios diferents de l’inicial d’implementació.
Finalment, les empreses socials es construiran amb el triple balanç: social, ambiental i financer sent tots ells econòmics i ampliant d’aquesta manera la capacitat de desenvolupament de l’empresa.
Després d’aquest pilot subvencionat per l’administració pública, ERESS serà també una empresa social que trobarà la seua viabilitat en els imports de les inscripcions de les persones emprenedores. Es cuidarà que existisca la possibilitat d’accés a beques per a aquelles que no compten amb recursos propis suficients.
Tags: emprenedoria, ERESS, Rural, social