Benlloc es converteix els dies 14 i 15 de desembre en el major fòrum d’anàlisi de la ruralitat i el despoblament, on es reuniran durant aquests dos dies grans experts en despoblament a escala autonòmica i estatal.
L’Auditori Municipal de Benlloc acollirà més de 100 persones implicades en l’anàlisi i reflexió dels problemes que pateix el territori rural, convençudes en trencar l’antiga concepció de la ruralitat i afirmar el concepte de la Nova Ruralitat.
Unes jornades amb un nou format on desapareixen les conferències i les més de 100 persones participants acudiran a Benlloc amb voluntat d’analitzar i diagnosticar les polítiques públiques que continuen produint despoblament des de diferents àmbits. Per això formaran sis grups de treball, i cadascun d’aquests grups comptarà amb una figura de coordinació, que seran una o diverses persones especialment compromeses amb la nova ruralitat des d’un àmbit específic i també un relator o relatora, persones del món acadèmic que comporten un paper d’imparcialitat.
A més dels sis grups de treball hi ha un comité científic format per experts investigadors de rellevància en l’àmbit estatal, com és el cas de Luís Camarero, membre del Southern and Mediterranean Europe: social change, challenges and opportunities, grup d’estudi de la ESRS (European Society for Rural Sociology) i investigador principal de la Xarxa d’Excel·lència Recerques Socioterritorials i Desenvolupament Rural (ISORURAL). Ha estat president del Comitè Científic del X CIER, membre del Comitè Organitzador del XI CIER i és Coordinador del Comitè de Recerca de Sociologia Rural de la FES. I també experts a escala del País Valencià i altres punts del país, amb perfils acadèmics des de la Universitat Jaume I, la UNED, la Universitat Politècnica de València, la Universitat de València, la Universidad Miguel Hernández, Universidad Pablo de Olavide, Universidad de Alicante, Universidad Pública de Navarra i Universidad de Valladolid que vetllaran per uns criteris mínims de rigorositat i qualitat en la redacció dels diferents documents de treball.
La tercera edició de les Jornades de la Nova Ruralitat, estrenen un nou format que acaben amb les característiques conferències de les tradicionals jornades i es transformen en un destacat fòrum de reflexió al voltant del concepte de Nova Ruralitat, l’aparador més innovador pel que fa a la reflexió de la ruralitat en l’àmbit estatal.
L’UJI i l’Ajuntament de Benlloc es posicionen en l’avantguarda de la reflexió de la Nova Ruralitat per trencar amb les concepcions de l’antiga visió de la ruralitat i els prejudicis que l’acompanyen. Entenent el territori rural com un espai on hi ha oportunitats i un escenari apte per a la vida moderna, que acull noves formes de fer les coses de sempre i també formes innovadores de fer coses noves.
GRUPS DE TREBALL I COMITÈ CIENTÍFIC
Agricultura i ramaderia, indústria agroalimentària i empresa en general – Grup coordinat per Àlex Vilanova Pla membre de la Unió de Llauradors, regidor a l’Ajuntament de La Jana i soci fundador d’Olis Cuquello i Marcelino Herrero, coordinador del CRIE CV (Castellón Europe Direct Centro rural de información europea) impulsor del Mas de Noguera i una de les primeres persones en reflexionar sobre la ruralitat. Relatoria per Maria Medina i en formen part Angel Valeriano Rojo, Asier Marino Vicario, Javier Fabregat Antoli, Josep Pasqual Albiol Esteller, Nicolàs Barrera i Barrachina, Paco Rubio Villena, Raúl Contreras Comeche, Tomás Verdejo Rodríguez, Dionisio Ortiz Miranda i Eladio Arnalte Alegre.
Cultura, creació i vida artística en la ruralitat – Grup coordinat per Anna Querol, tècnica de Cultura a Vilafranca. Coordina l’agenda cultural, la biblioteca i participa activant diverses iniciatives culturals i socials del municipi i Tomás Segarra Arnau, tècnic de Cultura a Sant Mateu. Coordina els recursos patrimonials de Sant Mateu amb col·laboració amb les línies turístiques i compagina amb la docència universitària. Relatoria per Viqui Falcó i en formen part Artur Hernandez Gastaldo, Fernando Bolós Boñate, Amelia Poles Arrandis, Sergi Altaba Orti, Ferran Vives Tena, Rafael Tormo i Cuenca, Blai Garcia Cabedo, Joan Josep Trilles Font i Pasqual Herrero Vicent.
Educació i formació – Grup coordinat per Jordi Marín i Monfort, professor de Química al Batxillerat de Vilafranca, docent actiu en la defensa de la qualitat de l’escola rural com a factor de benestar i José Manuel Boix mestre a l’escola de Montanejos. Relatoria per Marta Urban i en formen part Èlia Calvo, Zaira Fabregat, Alberto Martín Gil, Ivan Del Castillo Avila, Maite Regidor Fernandez i Santiago Domenech Cabrera.
Infraestructures, turisme i administració pública: Grup coordinat per Teresa Giner Garcia, técnica educativa i, des del voluntariat, una destacada activista de la comarca castellonense d’Els Ports. Va ser alcaldesa de Villores i durant dècades unida a moviments socials per al desenvolupament rural sostenible. Relatoria per Joan Bautista Ferreres Bonfill i en formen part Juan Luís Anglés Monroig, Pilar Gil, Guillem Monferrer Milian, Sergio Monfort Prats, Pablo Boronat Pérez, Diego Zaragozà, Julio Vicedo Cerdá, Nando Falomir i Susana Messeguer.
Salut, serveis sanitaris, de prevenció i urgències: Grup coordinat per Nel·lo Monfort, metge rural a Vallibona. Facultatiu dinàmic que fa palesa la qualitat de la medicina rural per a pacients i professionals, i Quico Fuentes coordinador del Centre de Salud de Vilafranca. Relatoria per Emma Gómez Nicolau.
Serveis Socials, pobresa, exclusió, discapacitat i vellesa: Grup coordinat per Anna Garcia, treballadora Social a la Mancomunitat d’Els Ports. Professional activa en la reflexió sobre el benestar dels habitants rurals i les polítiques necessàries per al territori. Relatoria per Andrea Andreu Ribés i en formen part Júlia Lugo Cid, Yolanda Monfort Molinos, Laura Manjavacas Guillot, María José Senent Vidal, Inma Lázaro Pérez, Inés Garcia Sebastià, Lledó Ballester Beltrán i Rosa vta Doñate Sorribes.
Comitè científic: Luis Camarero Rioja, president del comitè (UNED), Artur Aparici Castillo (UJI), Eladio Arnalte (UPV), Margarita Brugarolas (UMH), Jaime Escribano (UV), Javier Esparcia (UV), José María García Álvarez-Coque (UPV), Xavier Ginés Sánchez (UJI), Manuel González Fernández (UPO), Antonio Martínez Puche (UA), Jesús Oliva (UPN), Dionisio Ortiz (UPV), Vicent A. Querol (UJI), Rosario Sampedro (UVA i Amat Sánchez (UV)
Tags: fòrum, jornada, Jornades, nova ruralitat, novaruralitat, reflexió, Rural, ruralitat