Benlloch s’ha convertit durant aquest cap de setmana en el veritable aparador econòmic i social de la comarca. Més de 80 productors i artesans ofereixen des d’avui un ventall de propostes que combinen tradició i innovació dins del marc de la XIV edició de la Mostra Belloquina de Vins i Productes de la Terra, un bon termòmetre de les possibilitats de futur de la economia rural.

Imatge de la Mostra de Vins de la Comarca de Benlloch

Imatge de la Mostra de Vins de la Comarca de Benlloch

L’alcalde de Benlloch, Ángel Ribés, juntament amb el diputat de Desenvolupament Rual, José Domingo Giner, van ser els encarregats d’inaugurar esta cita anual, acompanyats pel regidor de Foment de Benlloch, Vicente Casanova, qui recorda que aquest any té com a eix central l’ametla. El representant de l’Ajuntament explica que “aquest fruit sec s’ha convertit en un important producte agrícola des que es va incrementar la seua implantació a finals dels anys 70 i principis dels 80, coincidint en la desaparició temporal del cultiu de la vinya”. Ara mateix, “l’ametla s’ha convertit en un dels elements econòmics principals i identitaris de Benlloch, sent, al mateix temps, una matèria prima de referència en la gastronomia de la localitat”.

Visita a la fàbrica de torrons Agut de Benlloch durant la Mostra

Visita a la fàbrica de torrons Agut de Benlloch durant la Mostra

Un exemple de la importància d’aquest producte agrícola és la llarga trajectòria de l’empresa ‘Turrones Agut’, que acaba de cumplir 100 anys d’existència i que ha estat homenatjada pel Consistori el matí de diumenge amb la presentació d’un vídeo i l’entrega d’una distinció. Durant tot el cap de setmana, els assistents a la Mostra han tingut ocasió de visitar la fàbrica on els germans José Manuel i María José Agut elaboren més de 80 varietats de torró, massapà i xocolata amb l’ametla com a ingredient principal.

El forn morú de Benlloch que acaba de ser restaurat pels seus propietaris, va entrar en funcionament per primera vegada en molts anys en ocasió de la Mostra. Durant tot el dia va haver molta gent que es va anar acostant per veure els treballs d’elaboració tradicional de pa.

Vinaters a la Mostra de Benlloch

Vinaters a la Mostra de Benlloch

La Mostra Belloquina ha comptat amb diverses activitats més al voltant de l’ametla amb les que l’Ajuntament ha volgut posar en valor les virtuts d’aquest fruit sec. Entre elles una xerrada sobre “Les propietats dietètiques de l’ametla”, a càrrec de la tecnòloga dels aliments, Raquel Andreu, qui ha fet una demostració de com elaborar llet d’ametla i crema de cacau amb ametles. Diumenge Salador Piñón va fer una xerrada sobre els treballs de l’ametller, en substitució d’una activitat prevista basada en a demostració pràctica sobre treballs en l’ametller que estava prevista al barranc de la Font. Les darreres plujes van fer impracticable el barranc i aquesta activitat es va haver de suspendre.

El protagonisme que te enguany l’ametla no amaga l’objectiu principal de la Mostra que “és permetre visualitzar la potencialitat dels recursos naturals, agrícoles i culturals i la potencialitat de les iniciatives emprenedores dels productors i artesans locals i comarcals”, explica Casanova, com la dels 10 cellers de vi que estan presents aquest cap de setmana a la Mostra, i que han participat en un tast comentat gratuït per a tot el públic present.

Dissabte de vesprada el Grup de Danses Rabalaire va fer una bona demostració de com es manté a Benlloch la tradició de la dansa popular, acompanyats per la rondalla de Figueroles. L’acte va comptar amb molta assistència de públic.

Grup de Danses Rabalaire de Benlloch a la Mostra 2015

Grup de Danses Rabalaire de Benlloch a la Mostra 2015

La jornada inaugural es va tancar amb un concert de la Banda Amor a l’Art en què es va estrenat la cançó oficial de la Mostra Belloquina. Es tracta d’una peça que porta per títol “Mostra la Llengua” i ha estat composada per Josep Sancho, qui explica que es tracta d’una partitura “lúdica i divertida i que pretén arrancar un somriure i animar els esperits a moure el cos i ser dansada”.

Durant la Mostra, les paradetes de ceràmica, cosmètica, tèxtil, bijuteria, antiguitats, forja, pedra, cànem i una gran varietat de productes gastronòmics com formatges, embotits, espècies, la coca roja i el torró de Benlloch, o cervesa ecològica, es promocionaran a Benlloch, en un dia que es completarà amb l’actuació infantil de Trobadorets.

 

Tags: , , , , , ,